SOBRE WTTID _WHEN THE TIME IS DARK
La obra que os presento con el titulo WTTID (WHEN THE TIME IS DARK) la produzco en un entrar en la oscuridad, en un estar dentro de la oscuridad, en un conversar con las fuentes oscuras, en un estar saliendo de la oscuridad y en un rememorar tiempos oscuros.
Un día de bajada espiritual me topé con un microondas en la basura -un electrodoméstico común y corriente-. Me llamó la atención. Al día siguiente aquel aparato continuaba en el mismo sitio –junto a un contenedor de basuras-. Creo recordar que estuvo allí tres o cuatro días seguidos antes de que me decidiera a arrancar la puerta de ese aparato y llevarla a mi estudio. Meses más tarde hice una serie con el vidrio de aquel microondas y de otros microondas, de hornos que fui encontrando o que me pasó algún conocido que cambiaba la cocina y sabia de mi interés por aquel tipo de material. Una vez acabada la obra nada identificaba el material con un microondas o con un horno y me satisfacía descubrírselo a la gente.
Es evidente la importancia que tienen para mi los materiales, la importancia y la significación propia de los materiales en mi obra. En WTTID utilizo materiales nuevos y re-nuevos u otra vez nuevos, materiales inicialmente desechados, más tarde recuperados y re-asignados a un uso radicalmente diferente al que tenían, de hecho en su nuevo ser material de ese nuevo objeto, esta vez un objeto de arte, digo que esos materiales “re-nuevos” son inidentificables respecto de su función anterior y ello evidencia la mutabilidad.
Utilizo restos, utilizo radiografías, vidrios de horno o microondas, hierro, inox de las campanas de cocina, aluminio, pvc de las tapas de encuadernar, plexiglás de rótulos, un trozo de la estructura de una moto… y también utilizo materiales nuevos, pinturas, hierros soldados, silicona, lino, elementos de iluminación…
Y utilizo in-materiales, en WTTID me interesaba especialmente la reflexión o reflejo de los cuerpos, un recurso que va a definir algunos de los elementos o propiedades más importantes de esta serie.
La cantidad de luz reflejada por un cuerpo depende, entre otras variables, de la naturaleza de la superficie (composición, estructura, densidad, color, entre otras), depende de la textura de la superficie (plana, rugosa, regular, irregular, opaca, pulida, etc.), y depende del ángulo de incidencia de la luz sobre la superficie.
Si tenemos en cuenta lo anterior podemos experimentar con: 1_ los materiales (utilizando, por ejemplo, el espejo, el acero inoxidable o el aluminio, en diversas texturas, por sus propiedades de reflexión) 2_ la posición y el movimiento de los cuerpos o de sus componentes y 3_ la iluminación.
No obstante, los materiales son sencillamente un medio y no un fin en la obra. Especialmente los in-materiales son un recurso para romper límites, para traspasar la dimensión material de la obra y buscar elementos inmateriales definidos por su indefinición, provocar matices que van y vienen, elementos efímeros o más bien me gusta decir elementos que varían a gran velocidad frente a esa otra parte fija, o más bien me gusta referirme a aquello que varia muy despacio.
En WTTID el ensamblaje de los fragmentos en el espacio y especialmente el uso de in-materiales busca con fuerza flujos de movimientos producidos por la interacción de los elementos y fenómenos que forman mi obra y ocupan un espacio. Busca con fuerza un conjunto de relaciones complejas o tendencia a una complejidad dinámica o de relaciones no lineales o caos.
Se trata de un conjunto de numerosas aristas que dibujan un laberinto de sombras y luces. Y presento deliberadamente una obra de complejidad manifiesta donde he descrito muchos rincones para las sombras, espacios muy medidos para la luz, y brillos que todavía dejan ver los matices y es obra de muchos matices.——————————————————————————————————————————————————————-
in progress / en proceso expansivo…
Paco Espinosa
SOBRE WTTID _WHEN THE TIME IS DARK
L’obra que us presento amb el títol WTTID (WHEN THE TIME IS DARK) la produeixo en un entrar en l’obscuritat, en un estar dins de l’obscuritat, en un conversar amb les fonts obscures, en un estar sortint de l’obscuritat, en un rememorar temps obscurs.
Un dia de baixada espiritual em vaig topar amb un microones en les escombraries -un electrodomèstic comú i corrent -. Em va cridar l’atenció. L’endemà aquell aparell continuava en el mateix lloc –al costat d’un contenidor d’escombraries -. Crec recordar que va estar allà tres o quatre dies seguits abans que em decidís a agafar la porta d’aquest aparell i portar-la al meu taller. Mesos més tard vaig fer una sèrie amb el vidre d’aquell microones i amb el d’altres microones, de forns que vaig trobar o que em va passar algun conegut que canviava la cuina i sàvia del meu interès per aquell tipus de material. Una vegada acabada l’obra gens identificava el material amb un microones o amb un forn i em satisfeia descobrir-li-ho a la gent.
És evident la importància que tenen per a mi els materials, la importància i la significació pròpia dels materials en la meva obra. Utilitzo materials nous i re-nous o una altra vegada nous, materials inicialment rebutjats, més tard recuperats i re-assignats a un ús radicalment diferent al que tenien, de fet en el seu nou ser material d’aquest nou objecte, aquesta vegada un objecte d’art, ara aquests materials “re-nous” són inidentificables respecte de la seva funció anterior i això evidencia la mutabilitat.
Utilitzo restes, utilitzo radiografies, vidres de forn o microones, ferro, inox de les campanes de cuina, alumini, pvc de les tapes d’enquadernar, plexiglàs de rètols, un tros de l’estructura d’una moto… i també utilitzo materials nous, pintures, ferros soldats, silicona, lli, elements d’il•luminació…
I utilitzo in-materials, m’interessava especialment la reflexió o reflex dels cossos, un recurs que va a definir alguns dels elements o propietats més importants d’aquesta sèrie.
La quantitat de llum reflectida per un cos depèn, entre altres variables, de la naturalesa de la superfície (composició, estructura, densitat, color, entre altres), depèn de la textura de la superfície (plana, rugosa, regular, irregular, opaca, polida, etc.), i depèn de l’angle d’incidència de la llum sobre la superfície.
Si tenim en compte l’anterior podem experimentar amb: 1r Els materials (utilitzant, per exemple, el mirall, l’acer inoxidable o l’alumini, en diverses textures, per les seves propietats de reflexió) 2r La posició i el moviment dels cossos o dels seus components i 3r La il•luminació.
No obstant això, els materials són senzillament un mitjà i no una fi en l’obra. Especialment els in-materials són un recurs per trencar límits, per traspassar la dimensió material de l’obra i buscar elements immaterials definits per la seva indefinició, provocar matisos que van i vénen, elements efímers o més aviat m’agrada dir elements que varien a gran velocitat enfront d’aquesta altra part fixa, o més aviat m’agrada referir-me a allò que vària molt a poc a poc.
En WTTID l’assemblatge dels fragments en l’espai i especialment l’ús de in-materials cerca amb força fluxos de moviments produïts per la interacció dels elements i fenòmens que formen la meva obra i ocupen un espai. Cerca amb força un conjunt de relacions complexes o tendència a una complexitat dinàmica o de relacions no lineals o caos.
Es tracta d’un conjunt de nombroses arestes que dibuixen un laberint d’ombres i llums. I presento deliberadament una obra de complexitat manifesta on he descrit molts racons per a les ombres, espais molt mesurats per a la llum, i lluentors que encara deixen veure els matisos i és obra de molts matisos.——————————————————————————————— ——————————————————————–
in progress / en procés expansiu…
Paco Espinosa